Ryhmäpuheenvuoro talousarvion 2024 lähetekeskustelussa

15.11.2023

Tuomas Alaterä, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja
Tuomas Alaterä, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

”Tiukkoja aikoja edessä, mutta talousarviossa investointi tulevaisuuteen kannattaa”, summaa Tuomas Alaterä Sipoon Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenvuorossa.

Kunnan talous tulee olemaan lähivuosina kireä. Ensi vuoden osalta talousarvio näyttää vielä verrattain mukavalta ja on tasapainossa, mutta jatkossa samaan pääsemiseksi vaaditaan tiukkaa käyttötalouden kuria ja epävarmuustekijöiden hallintaa. Ikäviäkin päätöksiä voi olla edessä ja epämiellyttäviin yllätyksiin ei oikein olisi varaa. 

 

”Käyttötalous täytyy nyt pitää maltillisena ja investoinnit perusteltuina. Tuottavuusohjelmaa tarvitaan avuksi myös.”

 

Ilman hallittua ja kaikkia toimialoja tarkastelevaa tuottavuusohjelmaa tulevat vuodet eivät siis tule olemaan seesteisiä. Pidetään käyttötalous tiukkana. Huomioidaan lainamäärän kasvu ja korkojen nousu niin, että investointien perustelut käydään läpi tiheällä kammalla. Tämä ei silti tarkoita, että välttämättömistä vetovoimaa ja elinvoimaa lisäävistä investoinneista tulevaisuuteen tulisi luopua. Taloushaasteet eivät saa olla hyvinvoinnin este, vaan mahdollisuus löytää innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja. Onhan Sipoon strategiansakin mukaan kekseliäs kunta, joka uudistaa toimintaansa jatkuvasti ja on tunnettu luovista ja rohkeista ratkaisuistaan. Nyt, jos koskaan, näitä tarvitaan. 

”Tarvitsemme ilmaisuvoimaisempia tunnuslukuja päätösten taustaksi, jotta osaamme varautua riskeihin.”

Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä käsillä oleva talousarvio on tulevaa ajatellen tavoitteiltaan varsin löysä. 

Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta
Tuomas J. Alaterä
Valtuustoryhmän puheenjohtaja

Lue  Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan tästä.